Testar standardinlägg

SÅVÄL JAG som många av mina kollegor, som arbetar med safari i södra Afrika, har fått mängder av frågor efter att en turist för några dagar sedan dödades i en ”lion park” i Sydafrika. Frågorna handlar om säkerheten med att åka på safari. Saken är, enkelt uttryck, att den amerikanska kvinna som blev dödad hade åkt runt i parken med fönstret på bilen nedvevat (tvärtemot instruktionerna), och hade då blivit attackerad och dödad av ett lejon. Men, undrar många, hur kan det då vara säkert att åka på safari i öppna fordon?

Låt oss därför förtydliga detta: problemet i det här fallet var inte den nedvevade rutan – problemet var lejonet och i grund och botten de människor som fött upp lejonet. Attacken skedde inte i en nationalpark eller annat viltreservat – sådana områden som alla seriösa safariarrangörer använder sig av – utan i något som närmast kan liknas vid ett zoo. Lejon i den här typen av ”parker” har vuxit upp i fångenskap och har från födseln fått ett onaturligt beteende, i synnerhet när det gäller relationen till människor. Med lejon som vuxit upp i det vilda och som alltid har behandlats som just vilda djur är det annorlunda. Att åka på safari i ett öppet fordon är med andra ord, i sällskap med någon av oss som är utbildade för det och har erfarenheten som krävs, helt ofarligt. Det är dessutom en av de mest fantastiska naturupplevelser man kan ha – så låt för allt i världen inte den här olyckliga men också helt människoorsakade händelsen påverka din safariresa. Och självfallet står jag och mina kollegor till förfogande för de som trots allt vill diskutera frågan, eftersom det är viktigt att veta vad det handlar om och att man kan känna sig trygg.

This entry was posted in Okategoriserade.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*